Főoldal
 
Rédics község
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pályázatok
 
 
 
 
 
Civil szervezetek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intézmények
 
 
 
 
 
 
Gazdaság
 
Turizmus
 
 
 
Sport
 
 
Közérdekű információk
 
Vallás
 
 
Közérdekű adatok
 
 
     
 
Rédics község általános bemutatása

Rédics község címereRédics Zala megye délnyugati határvidékének jellegzetes települése. Első említése 1236-ban RADYCYPOTAKA, szerb-horvát eredetű helységnév. A történelmi Hetés tájegység faluja. Előbb a Hahótok, majd a Bánffyak birtoka lett, később a Nádasdyak és az Esterházyak tulajdonába került. Rédics újkori történetét a Trianoni, majd a Párizsi békével bekövetkező területvesztés alapvetően megváltoztatta. A település és környéke ismét határőr vidékké vált, s az elzártság évtizedei következtek. A kapcsolat a létrejövő új délszláv álammal, Jugoszláviával sem a két világháború között, sem ezután nem volt feszültségmentes. Mégis ebben az időszakban indult el az a folyamat, amely Rédicset, az Adria kapujává, újabban pedig Szlovénia és Magyarország közötti kiemelt fontosságú átjáróponttá tette. A határátkelő állomása - ami a másfél évezrede a rómaiak által épített legendás Borostyánkő út mentén helyezkedik el - jelentősége különösen megnőtt a Délszláv válság elmélyülésével. A megnövekedett forgalom következtében szűknek bizonyult a régi határátkelőhely, ezért az Európai Unió segítségével nagyszabású építkezés, korszerűsítés kezdődött.

Bár lakosaink száma már nem éri el az ezret, tizenegy település regionális igazgatási központja. Az elmúlt húsz-harminc évben új falurész, iskola, óvoda épült, s a mára teljessé vált infrastruktúra terén évtizedes hiányokat pótoltak.

Rédics hagyományait ápoló faluközség. Az újonnan kialakított tájházTájház, a helytörténeti gyűjtemény, a település arculatát markánsan meghatározó köztéri szobrok, a Rédicsi Asszonykör, a szép számban működő egyesületek és alapítványok a civil szféra alakulását, fejlődését jelzik. A községben az önkormányzat Ifjúsági Szállót működtet.

A megye nyugati területein fekvő fenyőrégió részét képző rédicsi erdők között megbúvó horgászparadicsomot, a Dedesi tavat, az Árpádkori templom köveinek felhasználásával épült gosztolai kápolnát, hegyeket, jó minőségű közutak, vadregényes kerékpárutak kötik össze a közeli kisváros Lenti termálfürdőjével.

Legfontosabb célkitűzésünk, hogy településünk továbbra is "élhetővé" maradjon, így a meglevő szolgáltatások biztosítása mellett apró lépésekkel próbáljuk építeni, szépíteni környezetünket.

 

 
 
Gyengénlátók számára.
Redics.hu vakok és gyengénlátók számára is olvasható verziója.
 
  Hirdetmények
 

POZIVNICA Cross-Culural Tool-Kit HR

 
 

MEGHÍVÓ Cross-Culural Tool-Kit HU

 
 

Rédics zártkerti besorolású területeinek infrastruktuláris fejlesztése

 
 

Rédics zártkerti besorolású területeinek infrastruktuláris fejlesztése

 
 

Tájékoztatás Gosztola község lakosságának

További hirdetmények
  Aktualitások
 

Rédicsi Hírmondó 8. szám
2017-01-02 15:31:26

 
 

Szilveszter Rédicsen
2016-12-30 20:40:41

 
 

Karácsonyi műsor a kultúrházban
2016-12-12 18:37:56

 
 

Házhoz megy a MIKULÁS
2016-11-18 17:53:33

 
 
UMFT
 
Magyar falu program
Impresszum Legyen a kezdőlapom Hozzáadás a kedvencekhez
Megtekintve 19886. alkalommal.