Tájékoztató bírósági ülnökök választásáról
2015-03-24 - 2015-03-31

H I R D E T M É N Y

a bírósági ülnökök választásáról

 

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

A legutóbb, 2011-ben 4 évre megválasztott ülnökök megbízatása az idén lejár (az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével), emiatt szükséges az új választás megtartása.

A Köztársasági Elnök a bíróságok ülnökeinek megválasztását a 2015. március 7. és 2015. április 30. közé eső időtartamra tűzte ki.

 

A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.

A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.

Az ülnökök megbízatása 4 évre szól.

 

Ülnököt jelölni az alábbi bíróságokra lehet:

Bíróság megnevezése

Megválasztható ülnökök száma

Lenti Járásbíróság

 9 fő ülnök + 5 fő pedagógus ülnök

Zalaegerszegi Törvényszék

 5 fő ülnök + 1 fő pedagógus ülnök

Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

 5 fő ülnök

Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

A Lenti Járásbíróság 9 ülnökét és 5 pedagógus ülnökét 2015. március 7. és 2015. április 30. között Lenti Város Önkormányzati Képviselő-testülete választja meg.

 

Jelöltet állíthatnak:

  • a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok,
  • a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok,
  • a bíróság illetékességi területén működő egyesületek, kivéve a pártokat.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

 

Jelölt lehet:

Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

 

A jelölés benyújtásának módja, helye, ideje:

A jelöléseket, a jelölt elfogadó nyilatkozatával és a hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal együtt, legkésőbb 2015. március 31. napjáig kell eljuttatni a Lenti Polgármesteri Hivatal Önkormányzati és Városfejlesztési Osztályára (8960 Lenti, Zrínyi M. u. 4.) Horváth László Polgármester részére címezve személyesen, vagy postai úton.

Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hirdetményekhez


Hírek
Hirdetmények
Rendeletek
Rédics község
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pályázatok
 
 
 
 
 
Civil szervezetek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intézmények
 
 
 
 
 
 
Gazdaság
 
Turizmus
 
 
 
Sport
 
 
Közérdekű információk
 
Vallás
 
 
Közérdekű adatok